Medveď hnedý

06.03.2021 14:22

 

Veľký, hnedý, dlho spí,
hľadá si potravu,
neradím ti útočiť
na tú zver dravú.
Jeho hmotnosť je fakt veľká,
to predsa každý vie,
jeho hlasné vrčanie
celým lesom znie.

Opis dospelého medveďa

 

Dospelý medveď dorastá do šírky od 200 až do 300 centimetrov. Jeho chvost môže merať od 5 až do 20 centimetrov. Hmotnosť medveďa hnedého dosahuje od 100 až do 350 kilogramov. Medvede hnedé sú silné a majú svalnatý hrb v oblasti lopatiek. Na labách im rastú nestiahnuteľné pazúry. Ich srsť môže mať farbu od tmavohnedej cez blond až do čiernej. V prírode sa dožívajú 25 rokov, v zajatí sa môžu dožiť o čosi dlhšie.

 

Výskyt

 

Medveď hnedý je najrozšírenejší druh medveďa. Na prežitie potrebuje veľké otvorené plochy, ale v Európe aj Ázii žije v lesoch. Čo vysvetľuje životaschopné populácie v izolovaných územiach v Yukone a na Aljaške. Celková populácia medveďa hnedého je stabilná, patrí medzi najmenej ohrozené druhy.

 

Správanie

 

Kvôli svojej veľkosti, sile a správaniu bol dlho nebezpečný pre ľudí a dobytok. Najnebezpečnejšie sú medvedice s medvieďatami, lebo chcú chrániť svoje potomky. Našťastie sa medvede vyhýbajú stretnutiam s ľuďmi. Na nohy sa stavajú preto, aby sa porozhliadli, či v okolí nie je potrava. Veľmi dobre sa cítia vo vode, často trávia hodiny pri vodopádoch či v plytkých vodách čakajúc na korisť. Takto striehnu aj na lososy plávajúce proti prúdu. Do ryby sa zahryznú mocnými čeľusťami alebo ju omráčia labou.

Potrava

 

Medveď hnedý je všežravec – pazúrmi vyhrabáva korene a hľuzy, ale v prípade dostupnosti konzumuje aj mäso. Základný zdroj proteínov pre medveďa hnedého žijúceho pri pobreží je losos. Keď je v zime nedostatok potravy, prečkáva tým, že sa až na 6 mesiacov skryje do brlohu a hibernuje. Kvôli tomuto zimnému spánku sa musí intenzívne vykrmovať od jari do jesene.

 

Do tejto prezentácie sa nevošlo všetko o tomto veľkom a silnom zvierati, ktoré sa vo veľkom množstve vyskytuje aj u nás na Slovensku. Pozrite si predo náučné video na youtube:

www.youtube.com/watch?v=o_0uMbgQw7Q

Medveď sa často vyskytuje v detských rozprávkach alebo v piesniach. Napríklad aj v piesni môjho obľúbeného speváka Pokáča:

pokac.mp4 (13,1 MB)